null

Završni ispit i maturski ispit

Centar za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih – Sektor za razvoj kvalifikacija i mrežu škola razvio je metodologiju ocenjivanja zasnovanog na kompetencijama u stručnom obrazovanju. Metodologija je rezultat višegodišnjih istraživanja i stečenih iskustava kroz implementaciju završnih i maturskih ispita kao i primenjenih metoda ocenjivanja u okviru obrazovnih profila u ogledu.

Metodologija ocenjivanja zasnovanog na kompetencijama obezbeđuje relevantnost i pouzdanost sistema ocenjivanja u stručnom obrazovanju, jer postoji neposredna i jasna veza između toga šta i kako se ocenjuje i kompetencija propisanih standardom kvalifikacije. Stoga je primena ocenjivanja zasnovanog na kompetencijama relevantna za kvalifikacije koje se stiču formalnim obrazovanjem, neformalnim obrazovanjem ili kroz proces priznavanja prethodnog učenja.

U svrhu primene ove metodologije objavljena je publikacija Ocenjivanje zasnovano na kompetencijama u stručnom obrazovanju namenjena stručnoj javnosti, praktičarima u stručnom obrazovanju, učenicima, polaznicima obuka i svima koji su zainteresovani za oblast ocenjivanja u stručnom obrazovanju.

Podršku u razvoju i implementaciji metodologije pružio je IPA projekat Podrška osiguranju kvaliteta sistema završnih ispita na nacionalnom nivou u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Termine polaganja ispita za proveru stručno-teorijskih znanja u okviru maturskog ispita u junskom roku 2017. godine za obrazovne profile možete pogledati ovde.

 

Priručnici za ispite:

Vesti Centra za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih